Tota grandesa i tota sabiduría radiquen en la minoría. Han existit ministres que tingueren en contra el poble i el rei i es trobaren sols en la realització dels seus plans ambiciosos. La intel.ligència difíclment serà mai popular.
J.W. Goethe
 

Llengües assetjades

El dia 13 i 14 de gener, al palau Maricel de Sitges, USTEC-STEs, amb altres sindicats de territoris on es parlen diferents llengües minoritzades, organitzen unes jornades sobre llengua i educació.

Avui hi ha més de 270 llengües maternes a les nostres aules i la necessitat d’una llengua comuna, de referència, d’aprenentatge i de relació, fa preguntar-se: En els territoris de la nostra comunitat lingüística, aquesta llengua ha de ser el català?

A l’Estat espanyol s’alça una pretesa proposta de modernitat: El model “trilingüista” utilitza el prestigi social de l’anglès per amaga el propòsit del retorn del castellà com a llengua vehicular, de convivència i de relació als centres educatius, i per tant,  l’arraconament de les llegües minoritzades a les aules.

És per això que parlem de llengües assetjades.

 

Llegir més per veure el programa

 

PROGRAMA DE LES JORNADES SOBRE LLENGUA

 

Divendres 13 (tarda)


18:30h Presentació de benvinguda i agraïments.

19:00h Ponència: Les classes populars i la pervivència de la llengua. Posteriorment, Taula Rodona amb Antoni Tortajada, periodista i historiador, Magí Sunyer, filòleg i professor de la UR, i Narcís Iglesias, lingüista i professor de la UdG.

 

Dissabte 14 (matí)


9:00h - 11:00h Sessió de treball intern amb els companys i companyes dels STEs sobre les diverses situacions d’assetjament lingüístic a cada territori.

11:00h - 11:30h Pausa.

11: 30h - 13:00h Sessió oberta al públic en què cada territori explicarà la seva situació en relació al trilingüísme i la pervivència de la llengua pròpia.

Lectura del document final.

 

Dissabte 14 (tarda)


16:00h - 18:00h Ponència: Una panoràmica del que els estats europeus han acceptat per a les seves llengües a la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries, en el benentès que la realitat pot ser tota altra..., a càrrec del professor Lluís de Yzaguirre i Maura, lingüista i professor de la UPF. Col·loqui posterior.

18:15h - 19:00h Intervenció del Col·lectiu Joan Oliver (professors de Llengua catalana) per explicar la problemàtica de la Literatura a ESO i Batxillerat, a càrrec de Francesc Foguet, professor de la UAB, i Joan Martori, professor de Secundària.

Acte de Cloenda

Informació General

Departament

Sessió