Joan Julia-Muné, premi Pompeu Fabra
Activiats del grup ICE-Llengua i literatura catalanes. 2018-19
Tarda dedicada a M. Aurèlia Capmany.
Dia 20 de novembre, aula 1.13 de l’edifici Polivalent (campus de Cappont): 17.00 xarrada de Montserrat Palau sobre l’obra de Capmany i col·loqui posterior.
Jornada dedicada a llengua i literatura catalanes amb els estudiants de 4td’ESO.
17 de gener de 2019. L’estructura de la jornada és similar a la del curs anterior: xarrada inicial, tallers, cloenda. Es proposen diversos noms per a la xarrada i també per als tallers.Xarrada-actuació inicial deJordina Oliva +tallers sobre Joan Brossa, sobre creació de cançons d’èxit, sobre dicció, i un altre d’inspirat en la idea de room-scape.
Xarrada dedicada a Mirall trencat, a càrrec de Jordi Malé, el dia 12 de febrer a la tarda.
Activitatdegamificació aplicada a l’ensenyamet de la litetatura.
27 de març de 2019. Acàrrec de Francesc Alamon i Elena Fuses, i es podria oferir al març-abril, com una versió desenvolupada del taller que es va oferir dins de la jornada del dia 17 de gener.
Presentació de l'antologia bilingüe català / rus Cтихи / Poesies de Màrius Torres a Sant Petersburg
Dins el context de les Jornades d'invitació a la literatura catalana de la Universitat Estatat de Sant Petersburg, el 27 de setembre es presentarà l'antologia Cтихи / Poesies de Màrius Torres al Museu Akhmàtova de Sant Petersburg, amb les intervencions d’Olga Nikolaeva i Andrei Rodoski (traductors, Universitat Estatal de Sant Petersburg), Margarida Prats (prologadora i especialista, Universitat de Barcelona) i Joan Ramon Veny (director de la Càtedra Màrius Torres i impulsor de la traducció), seguides d’una lectura de poemes de Màrius Torres en català i rus a càrrec d’alumnes del grau de Filologia Hispànica de la Universitat Estatal de Sant Petersburg.
Premi internacional de recerca en filologia catalana Joan Solà
14a Setmana de la Comunicació
Del 3 al 6 d'abril arriba una nova edició de la Setmana de la Comunicació) organitzada pel grau de Comunicació i Periodisme Audiovisuals de la Universitat de Lleida i que porta per títol "La ficció televisiva, sense spoilers!". La temàtica general d'aquesta Setmana és la ficció televisiva, i durant les conferències es debatrà sobre la narrativa seriada, tant en la ficció com en els docudrames i tant des del punt de vista de la creació com de la narrativa i la distribució. Com cada any, la Setmana engloba també la Jornada de Portes Obertes dels estudis del Grau de Comunicació i Periodisme Audiovisuals. Tindrà lloc el dilluns 3 d'abril al matí i consistirà en una visita a les instal·lacions del Magical Media i en una posterior conferència a la Sala d‘Actes de la Facultat de Lletres impartida pel guionista de la sèrie Merlí Héctor Lozano i un dels actors protagonistes, l’Adrian Grösser.
Llengües assetjades
El dia 13 i 14 de gener, al palau Maricel de Sitges, USTEC-STEs, amb altres sindicats de territoris on es parlen diferents llengües minoritzades, organitzen unes jornades sobre llengua i educació.
Avui hi ha més de 270 llengües maternes a les nostres aules i la necessitat d’una llengua comuna, de referència, d’aprenentatge i de relació, fa preguntar-se: En els territoris de la nostra comunitat lingüística, aquesta llengua ha de ser el català?
A l’Estat espanyol s’alça una pretesa proposta de modernitat: El model “trilingüista” utilitza el prestigi social de l’anglès per amaga el propòsit del retorn del castellà com a llengua vehicular, de convivència i de relació als centres educatius, i per tant, l’arraconament de les llegües minoritzades a les aules.
És per això que parlem de llengües assetjades.
Llegir més per veure el programa