No acceptes la derrota fins que no trobes que en sortiràs guanyant.
Joan Fuster
 

Activitats

El paisatge ribagorçà. Curs de la Universitat d'Estiu

El paisatge ribagorçà 

Principis d’observació, antecedents i estratègies

4 i 5 de setembre 2020

Curs de la Universitat d’Estiu UdL

En aquest curs, a partir del mapa toponímic, es va fer una presentació del paisatge com a concepte complex, en el qual s'encreuen elements naturals i humans en una lectura transversal: què ens diu la toponímia; com pensem i ens expressem sobre l’entorn; què ens indica el mapa lingüístic canviant; què té d’ideològic el concepte de paisatge; quines polítiques en deriven, i quines caldria desenvolupar.

Els continguts van ser impartits alternant sessions teòriques amb sortides de camp.

Coordinació: Jordi Suïls Subirà (Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la UdL) i Òscar Alemán Milán (Guia d'Alta Muntanya)

Els continguts del curs, es preveu que siguin publicats en el núm. 3 de la revista Ripacurtia (revista del Centre d'Estudis Ribagorçans).

V Simposi sobre llibertat de premsa

Periodisme, veritat i fake news

 

Els dies 2 i 3 de maig celebrem la Va edició del Simposi sobre llibertat de premsa, a la Facultat de Lletres. Parlarem de la veritat, la desinformació i les mentides en el periodisme, amb acdèmics i professionals de la informació.

Programa

2  de maig (Sala d'actes)

16-18h. Tallers o workshops: tres tallers simultanis per a la presentació de treballs de recerca dels estudiants de les universitats participants.

18h. Benvinguda Institucional

18:15h. Conferència inaugural a càrrec de Marc Amorós, autor de ‘Fake News, La verdad de las noticias falsas’ i col.laborador del programa ‘Aquí Cuní’ de SER Catalunya.

3  de maig (Sala Víctor Siurana)

10-11:30h. Sobre la veritat en el periodisme.
Modera: Josep Maria Sanuy Vinós, sub director de Grup Segre.

  • La veritat en l’argumentació pública. María G. Navarro (Universidad de Salamanca. Dept. Historia del Derecho y Filosofía Jurídica, Moral y Política)
  • De les mentides de la guerra a les fake news. Retòrica, subjectivitat i interessos. Albert Chillón (UAB, Dept. Mitjans de Comunicació i Cultura)
  • Es pot regular la veritat informativa? Cristina Pauner (Universitat Jaume I, Dept. Dret)

11:30-12h Pausa.

12-13:30h. Casos de desinformació i fake news.
Modera: Laia Riverola, redactora en cap del Diari La Mañana.

  • La desinformación en España: Alcance e importancia. Stéphane M. Grueso (Responsable de alfabetización mediática y estrategia educativa de Maldita.es)
  • El tractament informatiu de l’1-O. Josep Gifreu (Universitat Pompeu Fabra)
  • Desinformar i discriminar. Notícies falses sobre persones migrades. Maria Manyosa (Comunicadora social, coordinadora de l’obrservatori d’actualitat dels discursos discriminatoris de Mèdia.Cat)

13:30–15:00h Dinar de ponents i estudiants 

15:00-16:30h. Eines contra la desinformació.
Modera: Núria Mora, periodista d’Onda Cero

  • Pedagogía de los medios. Experiencias en el caso andaluz. Ángel Fernández (Colegio de Periodistas de Andalucía)
  • El Col·legi de Periodistes de Catalunya els tallers educatius d’alfabetització mediàtica. Laura Alcalde (Vice Presidenta del CPC Lleida i periodista d'ACN)
  • Polítiques de la UE contra les fake news. Laura Rahola (Cap de Premsa de la representació de la Comissió Europea a Catalunya i les Illes Balears)
  • Plataformes de detecció de notícies falses. Lorenzo Marini (Col·laborador de Verifi.cat i Checkyou)

16:30h.  Conclusions

17:00–17:45h Cloenda: Poscensura, posverdad y tabú: el desafío de revelar lo que nadie quiere creer. A càrrec de Juan Soto Ivars, periodista i columnista de ‘El Confidencial’

Darreres activitats de la Càtedra d'Estudis Occitans

Activitats de la CEO durant el març de 2019.

16a Setmana de la Comunicació

El Departament va celebrar la 16a edició de la Setmana de la Comunicació, entre els dies 8 i 11 d'abril de 2019.

A l'enllaç podeu accedir al blog on es resumeix el desenvolupament de la Setmana i es poden obtindre materials d'edicions anteriors.

Darreres activitats del grup ICE-Llengua i literatura catalanes. 2018-19

Tarda dedicada a M. Aurèlia Capmany.

20 de novembre de 2018, aula 1.13 de l’edifici Polivalent (campus de Cappont): 17.00 xarrada de Montserrat Palau sobre l’obra de Capmany i col·loqui posterior.

Jornada dedicada a llengua i literatura catalanes amb els estudiants de 4td’ESO.

17 de gener de 2019. L’estructura de la jornada:  Xarrada-actuació inicial de Jordina Oliva + tallers sobre Joan Brossa, sobre creació de cançons d’èxit, sobre dicció, i un altre d’inspirat en la idea d'scape-room.

Xarrada dedicada a Mirall trencat.

12 de febrer de 2019, a càrrec de Jordi Malé.

Activitat de gamificació aplicada a l’ensenyamet de la litetatura.

27 de març de 2019. A càrrec de Francesc Alamon i Elena Fuses, com una versió desenvolupada del taller que s’havia ofert dins de la jornada del dia 17 de gener, basat en la idea d'scape-room. S'apunta com una proposta a desenvolupar dins d'una perspectiva pedagògica, en el si del grup.

Mèxic: Periodisme, narco i ofici

Conferència amb els periodistes mexicans Luis Daniel Nava i Jacobo Morales, tots dos amenaçats de mort per explicar, d’una banda, els abusos del poder polític a l’estat mexicà de Guerreiro i, de l’altra, el conflicte de les empreses hidroelèctriques amb la població d’aquesta zona del país. La trobada, organitzada en el marc del programa d'acollida temporal de la Taula per Mèxic i l'Ajuntament de Barcelona, va servir per explicar les experiències d’aquests dos periodistes i per posar de relleu aquest ofici malgrat els riscos que pot comportar.

Informació General

Departament

Sessió