De tous côtés s'élèvent des doléances sur la coeur sanguinolente des écrits modernes. Les cruautés, les supplices, les gens jetés à la mer, les pendus, les gibets, les condamnés, les atrocités chaudes et froides, les bourreaux, tout est devenu bouffon! Naguère, le public ne voulait plus sympathiser avec les jeunes malades, les convalescents et les doux trésors de mélancolie contenus dans l'infimerie littéraire. Il a dit adieu aux tristes, aux lépreux, aux langoreuses élégies. Il était las des bardes nuageux et des sylphes, comme il est aujourd'hui rassasié de l'Espagne, de l'Orient, des supplices, des pirates et de l'histoire de France walterscottée.
Honoré de Balzac
 

Quarta Edició del Premi Internacional de Recerca en Filologia Catalana 'Joan Solà'

El Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la UdL, juntament amb l'Ajuntament de Bell-lloc d'Urgell, convoquen la quarta edició (2016) del Premi Internacional de Recerca en Filologia Catalana 'Joan Solà'.

Àrees temàtiques de la convocatòria: fonètica descriptiva, fonologia, ortoèpia i morfologia

Data límit de lliurament d'originals: 31 de desembre de 2015. 

 

Pitching Universitari

Un dels nostres graduats en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, Xavier Bosch, participarà dijous dia 22 en la sessió de documentals del Pitching Universitari organitzat pel Clúster Audiovisual.

El projecte de documental del Xavier Bosch és un dels 16 seleccionats dins aquesta primera edició del Pitching Universitari, que reuneix 12 universitats y una seixantena d'empreses audiovisuals.

Els estudiants presentaran els seus projectes de producció davant de les empreses en tres sessions destinades a propostes de ficció, de no ficció i de productes per noves finestres audiovisuals.

El Pitching Universitari constitueix una oportunitat per a les empreses de producció per contactar amb el talent creatiu que es genera des de les universitats i és una oportunitat per als estudiants de cercar finançament i establir contactes amb el món empresarial per tirar endavant els seus projectes.

Pitching Audiovisual

El Pitching Audiovisual és un punt de trobada entre els estudiants universitaris que estan desenvolupant projectes audiovisuals i els professionals amb interès en participar-hi.

Celebrarà la seva segona edició els dies 1 i 2 de desembre a CCCB (Montalegre 5). Durant aquests dos dies, es faran una sèrie d’activitats com la presentació dels projectes, una conferència a càrrec de Eduard Cortés, director de la sèrie Merlí, i una festa de clausura del Pitching Audiovisual.

A més, aquest any ha estat seleccionat el projecte de la UdL: Catalunya en ruta (noves finestres) de Jeny Montagut, Cesc Maymó, Josep Blanch.

Per més informació: goo.gl/9tQyHD

Llegeix més per veure el programa sencer

 

Llegeix més...

Llengües assetjades

El dia 13 i 14 de gener, al palau Maricel de Sitges, USTEC-STEs, amb altres sindicats de territoris on es parlen diferents llengües minoritzades, organitzen unes jornades sobre llengua i educació.

Avui hi ha més de 270 llengües maternes a les nostres aules i la necessitat d’una llengua comuna, de referència, d’aprenentatge i de relació, fa preguntar-se: En els territoris de la nostra comunitat lingüística, aquesta llengua ha de ser el català?

A l’Estat espanyol s’alça una pretesa proposta de modernitat: El model “trilingüista” utilitza el prestigi social de l’anglès per amaga el propòsit del retorn del castellà com a llengua vehicular, de convivència i de relació als centres educatius, i per tant,  l’arraconament de les llegües minoritzades a les aules.

És per això que parlem de llengües assetjades.

 

Llegir més per veure el programa

 

Llegeix més...

NOTÍCIES

Curs d'Estiu

El Departament de Filologia Catalana i Comunicació participa en la coordinació d'un nou curs d'estiu.

ENHER, 75 anys

 

Màster en escriptura del guió audiovisual (UdL, UB, GAC)

 

El Màster en Escriptura del Guió Audiovisual (UdL, UB, GAC) ofereix una ensenyament especialitzat per formar guionistes altament qualificats. Els alumnes del màster finalitzen la seva formació totalment preparats per a crear i treballar en projectes audiovisuals de ficció, documental i/o programes d'entreteniment.

El Màster es planteja a partir de la metodologia 'aprendre fent'. L'art del guió necessita d'uns coneixements teòrics que són essencials, però l'excel·lència només s'assoleix amb l'escriptura, l’anàlisi, i la reescriptura dels guions –tal com passa en el món professional. Els alumnes compten en tot moment amb el mestratge, supervisió i acompanyament d'un professorat format per guionistes de reconeguda trajectòria i professors universitaris especialitzats en l'àmbit de guió i la producció l'audiovisual.

Un altre pilar sobre el que s’articula del màster són les pràctiques obligatòries en productores audiovisuals de referència. Els alumnes han de tenir una experiència real que els permeti desenvolupar les seves capacitats com a guionistes en un entorn professional.

Les principals sortides professionals del màster són com a guionista de ficció, de programes d’entreteniment, guionista de documental, script editor, analista de guions, formant part en el departament de continguts d’una productora, creatiu de publicitat, content manager, etc.

El Màster està dirigit a tots els estudiants que hagin cursat un grau universitari, especialment als titulats en Comunicació Audiovisual, Periodisme, Filologia i altres estudis relacionats amb la creació audiovisual i literària.

Finalment, és el màster es pot cursar en la modalitat presencial i també en el format online.

Informació i Preinscripció.

http://www.masterguio.cat/

Si teniu més dubtes, podeu parlar amb el professor amb els professors Jorge Nieto Ferrando ( Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. ) o Albert Plans ( Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Èm çò qu'èm

Eth 24 de seteme de 2020 se presentèc era sèria Èm çò qu'èm, de LleidaTV. 

Ei ua tièra de 15 capítols de ficcion que hèn umor ath torn des dobtes lingüistics en emplec der aranés...

N'auetz eth ligam en emcoquem. (twitter: http://curt.laxarxa.cat/EmÇoQuem)

Els alumnes del Grau de Comunicació i Periodisme Audiovisuals, a la Most

El proper dia 30 de novembre se celebra el certamen Miniput, Mostra de Televisió de Qualitat, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. El MINIPUT, que aquest any celebra 25 anys,ofereix una selecció del millor que s’ha pogut veure en l’última edició de l’INPUT (International Public Television Screening Conference). El seu objectiu és que tots aquells alumnes i professionals interessats en el mitjà puguin veure programes arriscats i innovadors de les televisions d’arreu del món, així com un tast dels programes més destacats de les cadenes locals i autonòmiques, i també projectes audiovisuals que utilitzen Internet com a mitjà de difusió.

Al MINIPUT d’aquest any hi podreu veure el talent jove emergent prenent veu i mostrant el seu món (Anne+ Gorda); un esforç per conscienciar la població sobre la depressió (Between Life and Death), la demència (Oops, we forgot your order) o les discapacitats físiques (Taboo) amb una barreja d’humor i honestedat; una exploració sobre la relació de la gent jove amb els seus genitals (My Vagina & I); la història revisitada a través del llenguatge audiovisual i en primera persona (Una historia necesaria i The Stranger) i un monòleg de la mà d'Elisenda Carod, Elisenda Rovira i Charlie Pee que repassarà els millors programes de les 25 edicions del MINIPUT, entre altres.

La Universitat de Lleida, entre d’altres universitats i institucions, col·labora en l’organització d’aquest esdeveniment. La Facultat de Lletres i el Departament de Filologia Catalana i Comunicació faciliten i promouen l'accés a aquesta mostra als alumnes de 4t del Grau de Comunicació i Periodisme Audiovisuals que cursen l'assignatura de "Noves tendències en televisió i convergència digital" i també als alumnes de 2n que cursen la matèria de "Narrativa audiovisual", posant a la seva disposició un autocar per a poder-s'hi desplaçar.

Aquest any, a més, com que el Miniput celebra els 25 anys molts dels programes de la jornada seran presentats per estudiants de comunicació i periodisme de diverses universitats catalanes. Per part de la Universitat de Lleida, les alumnes Isabel Ayala i Zaida Borrell, de 4t curs, seran les encarregades de presentar el programa My Vagina & I, un programa divulgatiu sobre sexualitat fet per la televisió pública danesa.

 

Jornada de Portes Obertes del grau en Comunicació i Periodisme Audiovisu

Des dels estudis del Grau en Comunicació i Periodisme Audiovisuals de la Universitat de Lleida es convida a tots aquells alumnes de batxillerat dels centres de la província interessats en cursar estudis relacionats amb el periodisme i la comunicació, a la Jornada de Portes Obertes que es farà el dilluns 8 d'abril a la Sala d'Actes de la Facultat de Lletres.

Aquesta jornada s’inclou dins els actes inaugurals de la Setmana de la Comunicació, que aquest any celebra la seva 16a edició. Aquest és un acte anual organitzat pel nostre Centre que ofereix als alumnes la possibilitat de debatre temes d'actualitat relatius a la comunicació i el periodisme de la mà dels seus principals protagonistes. Aquest any la Setmana de la Comunicació, sota el títol Univers sonor, es durà a terme entre els dies 8 i 11 d’abril i versarà sobre la ràdio i les seves transformacions temàtiques i tècniques. Aquesta serà també la temàtica de la conferència de la Jornada de portes obertes, que tindrà el següent programa:

 • 9h00: Trobada davant de la Facultat de Lletres de la UdL i desplaçament en autocar fins a les instal·lacions del Magical Media, on els nostres alumnes realitzen les pràctiques del grau. Visita guiada a les instal·lacions.
 • 11h00: Retorn a la Facultat de Lletres
 • 11h30: Sala d'Actes de la Facultat de Lletres: Jornada de portes Obertes i Inauguració de la 16a Setmana de la Comunicació.  Benvinguda  de part del Magnífic Rector de la Universitat de Lleida, Dr. Roberto Fernández, la degana de la Facultat de lletres Dr. Carme Figuerola i el  director del Departament de Filologia catalana i comunicació Dr. Jorge  Nieto.
 • 12h00: Conferència a càrrec de Juan Carlos Ortega, humorista i col·laborador en diversos mitjans de comunicació.

Els alumnes que hi vulguin assistir són benvinguts, tant en grup com de  forma individual, prèvia inscripció al següent correu:   Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

ACTIVITATS

El paisatge ribagorçà. Curs de la Universitat d'Estiu

El paisatge ribagorçà 

Principis d’observació, antecedents i estratègies

4 i 5 de setembre 2020

Curs de la Universitat d’Estiu UdL

En aquest curs, a partir del mapa toponímic, es va fer una presentació del paisatge com a concepte complex, en el qual s'encreuen elements naturals i humans en una lectura transversal: què ens diu la toponímia; com pensem i ens expressem sobre l’entorn; què ens indica el mapa lingüístic canviant; què té d’ideològic el concepte de paisatge; quines polítiques en deriven, i quines caldria desenvolupar.

Els continguts van ser impartits alternant sessions teòriques amb sortides de camp.

Coordinació: Jordi Suïls Subirà (Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la UdL) i Òscar Alemán Milán (Guia d'Alta Muntanya)

Els continguts del curs, es preveu que siguin publicats en el núm. 3 de la revista Ripacurtia (revista del Centre d'Estudis Ribagorçans).

V Simposi sobre llibertat de premsa

Periodisme, veritat i fake news

 

Els dies 2 i 3 de maig celebrem la Va edició del Simposi sobre llibertat de premsa, a la Facultat de Lletres. Parlarem de la veritat, la desinformació i les mentides en el periodisme, amb acdèmics i professionals de la informació.

Programa

2  de maig (Sala d'actes)

16-18h. Tallers o workshops: tres tallers simultanis per a la presentació de treballs de recerca dels estudiants de les universitats participants.

18h. Benvinguda Institucional

18:15h. Conferència inaugural a càrrec de Marc Amorós, autor de ‘Fake News, La verdad de las noticias falsas’ i col.laborador del programa ‘Aquí Cuní’ de SER Catalunya.

3  de maig (Sala Víctor Siurana)

10-11:30h. Sobre la veritat en el periodisme.
Modera: Josep Maria Sanuy Vinós, sub director de Grup Segre.

 • La veritat en l’argumentació pública. María G. Navarro (Universidad de Salamanca. Dept. Historia del Derecho y Filosofía Jurídica, Moral y Política)
 • De les mentides de la guerra a les fake news. Retòrica, subjectivitat i interessos. Albert Chillón (UAB, Dept. Mitjans de Comunicació i Cultura)
 • Es pot regular la veritat informativa? Cristina Pauner (Universitat Jaume I, Dept. Dret)

11:30-12h Pausa.

12-13:30h. Casos de desinformació i fake news.
Modera: Laia Riverola, redactora en cap del Diari La Mañana.

 • La desinformación en España: Alcance e importancia. Stéphane M. Grueso (Responsable de alfabetización mediática y estrategia educativa de Maldita.es)
 • El tractament informatiu de l’1-O. Josep Gifreu (Universitat Pompeu Fabra)
 • Desinformar i discriminar. Notícies falses sobre persones migrades. Maria Manyosa (Comunicadora social, coordinadora de l’obrservatori d’actualitat dels discursos discriminatoris de Mèdia.Cat)

13:30–15:00h Dinar de ponents i estudiants 

15:00-16:30h. Eines contra la desinformació.
Modera: Núria Mora, periodista d’Onda Cero

 • Pedagogía de los medios. Experiencias en el caso andaluz. Ángel Fernández (Colegio de Periodistas de Andalucía)
 • El Col·legi de Periodistes de Catalunya els tallers educatius d’alfabetització mediàtica. Laura Alcalde (Vice Presidenta del CPC Lleida i periodista d'ACN)
 • Polítiques de la UE contra les fake news. Laura Rahola (Cap de Premsa de la representació de la Comissió Europea a Catalunya i les Illes Balears)
 • Plataformes de detecció de notícies falses. Lorenzo Marini (Col·laborador de Verifi.cat i Checkyou)

16:30h.  Conclusions

17:00–17:45h Cloenda: Poscensura, posverdad y tabú: el desafío de revelar lo que nadie quiere creer. A càrrec de Juan Soto Ivars, periodista i columnista de ‘El Confidencial’

Darreres activitats de la Càtedra d'Estudis Occitans

Activitats de la CEO durant el març de 2019.

16a Setmana de la Comunicació

El Departament va celebrar la 16a edició de la Setmana de la Comunicació, entre els dies 8 i 11 d'abril de 2019.

A l'enllaç podeu accedir al blog on es resumeix el desenvolupament de la Setmana i es poden obtindre materials d'edicions anteriors.

Darreres activitats del grup ICE-Llengua i literatura catalanes. 2018-19

Tarda dedicada a M. Aurèlia Capmany.

20 de novembre de 2018, aula 1.13 de l’edifici Polivalent (campus de Cappont): 17.00 xarrada de Montserrat Palau sobre l’obra de Capmany i col·loqui posterior.

Jornada dedicada a llengua i literatura catalanes amb els estudiants de 4td’ESO.

17 de gener de 2019. L’estructura de la jornada:  Xarrada-actuació inicial de Jordina Oliva + tallers sobre Joan Brossa, sobre creació de cançons d’èxit, sobre dicció, i un altre d’inspirat en la idea d'scape-room.

Xarrada dedicada a Mirall trencat.

12 de febrer de 2019, a càrrec de Jordi Malé.

Activitat de gamificació aplicada a l’ensenyamet de la litetatura.

27 de març de 2019. A càrrec de Francesc Alamon i Elena Fuses, com una versió desenvolupada del taller que s’havia ofert dins de la jornada del dia 17 de gener, basat en la idea d'scape-room. S'apunta com una proposta a desenvolupar dins d'una perspectiva pedagògica, en el si del grup.

INCIDÈNCIES

Informació General

Departament

Sessió